Scheepsbiografie Texelstroom (2015)
Aangezien de dubbeldeksveerboot Schulpengat (1990) in 2015 aan vervanging toe was, besluit TESO een opvolger te bouwen. De opdracht tot de bouw voor de nieuwe veerboot wordt gegeven op 9 mei 2014. Scheepswerf LaNaval uit het Spaanse Bilbao mag de opdracht ter waarde van 55,8 miljoen euro uitvoeren. De kiellegging van de Texelstroom (II) vindt plaats op 30 december 2014 in Bilbao.
De doop en stapelloop van de TESO-veerboot Texelstroom vinden plaats op 30 juli 2015. Het schip wordt gedoopt door Kiran de Waal-Sukhai, echtgenote van TESO-directeur Cees de Waal. In april 2016 vertrekt de Texelstroom uit Spanje, op sleeptouw genomen door de Zeeuwse sleepboot Multratug 20. Op 20 april 2016 komt de nieuwe TESO-aanwinst aan in IJmuiden, van waaruit het schip naar Amsterdam wordt gesleept.
Afmetingen
De hoofdafmetingen van de Texelstroom (II) zijn 135,40 meter x 27,90 meter x 4,40 meter. Het schip is daarmee voor veel breder in vergelijking met de Wagemaker. De Texelstroom (II) meet 15.483 (BRT).Capaciteit
Het schip heeft een capaciteit voor 380 vervoerseenheden en 1750 passagiers. Om snelle laad- en lostijden te garanderen is het aantal vervoerseenheden door TESO begrenst op 340.Voortstuwing
De voortstuwing van de Texelstroom (II) is diesel-elektrisch. De hoofdmotoren bestaan uit 2x Anglo Belgian Corporation (diesel) en 2x CNG (totaal 8000 kW) en voortstuwing geschiedt door 4x Azimuth-thrusters.Op 25 mei 2016 komt de veerboot Texelstroom de eerste keer aan in Den Helder, een dag later bezoekt de nieuwe veerboot voor het eerst de thuishaven Texel. Het schip past perfect in de fuik, tot grote opluchting van alle aanwezigen. Het is 18 juni 2016 wanneer de Texelstroom officieel overgedragen wordt aan TESO, 50 jaar na de overdracht van de eerste Texelstroom (1966).
CNG-voortstuwing
De Texelstroom is de eerste TESO-veerboot die is uitgerust om op aardgas (CNG) te varen. Het schip heeft twee conventionele hoofdmotoren en twee dual fuel motoren. De motoren zijn gekoppeld aan generatorsets van Indar die elk 2.000 kW leveren, waardoor een maximaal vermogen ontstaat van 8.000 kW. Tijdens een oversteek bij normaal weer is voor het grootste deel van de vaart slechts een enkele generatorset (dual fuel) nodig.
Omdat een TESO-veerboot ook weleens ’s nachts een ambulancevaart moet uitvoeren en uiterst snel vertrokken moet worden vanuit ‘rust’, is de Texelstroom ook uitgerust met conventionele hoofdmotoren. Daarnaast kunnen de extra motoren extra vermogen leveren waardoor een hogere snelheid bereikt kan worden wanneer dit nodig is buiten de dienstregeling om.
Accu's
Naast de CNG-installatie is de veerboot Texelstroom uitgerust met een 1.500 kWh lithium-accupakket van de firma Corvus. Het aanmeren in de fuik levert piekvermogens op, omdat er meer kracht gevraagd wordt. Het accupakket kan die piekvermogens opvangen, zonder dat er meer motorvermogen nodig is. Wanneer de Texelstroom in de fuik ligt kan de accu opgeladen worden door een generatorset (dual fuel). Dit is mede mogelijk omdat de veerboten met een zuignap op hun plaats worden gehouden in de fuik. Vroeger was zeker 1.300kW nodig om een dubbeldeksveerboot in de fuik gedrukt te houden.
Bij een conventionele diesel-elektrische veerboot drijft een dieselmotor een generator aan die vervolgens de stroom levert voor de voortstuwingsmotoren, Voith’s of thrusters. Het accupakket van de ferry Texelstroom kan direct stroom leveren aan het voortstuwingssysteem, bijvoorbeeld bij piekmomenten. Het is zelfs mogelijk om een ambulancevaart (heen en terug) uit te voeren op alleen de accu’s, dus zonder de hoofdmotoren aan te spreken.
Azimuth-thrusters
Net als de Dokter Wagemaker (2005) is de Texelstroom uitgerust met vier Azimuth-thrusters. De thrusters van de Texelstroom zijn geleverd door Rolls-Royce en bevinden zich in paren voor en achter. Een reserve exemplaar is aanwezig op Texel, zodat indien nodig binnen enkele dagen een thruster vervangen kan worden, zonder dat de veerboot lang uit de vaart is. De Texelstroom heeft een dienstsnelheid van ongeveer 10,5 / 11 knopen en een maximum snelheid van 15,4 knopen.
462 zonnepanelen
Op het topdek van de veerboot Texelstroom bevinden zich 462 zonnepanelen (700 m2), goed voor 150 kW. Deze elektriciteit wordt gebruikt voor het voeden van het lichtnet, de kombuis en andere verbruikers die niet met de voortstuwing te maken hebben: het hotelbedrijf. De zonne-energie kan ook worden opgeslagen in accu’s. Op een gemiddelde overtocht is zo’n 350 kWh nodig voor het hotelbedrijf. De zonnepanelen zijn dus altijd een aanvulling op de energievoorziening. De Texelstroom is uitgerust met 2.400 energiezuinige LED-lampen om het verbruik te verminderen. Daarnaast valt er overdag natuurlijk licht op het bovenste rijdek, waarmee bespaart wordt op energie.
Capaciteit
Sinds de Marsdiep (1964) heeft elke TESO-veerboot een rijdekindeling gekregen met zijgangen, zo ook op de Texelstroom. Het bijzondere aan de Texelstroom is dat het bovenste rijdek overhangt, waardoor zijgangen verkregen worden met twee rijbanen in de plaats van één. Op het onderste rijdek was dit niet mogelijk omdat de veerboot anders niet meer in de fuiken past. Ook zijn op de veerboot Texelstroom op halve hoogte van het hoofdrijdek de fietsersdekken gesitueerd, een ontwerptraditie die ook haar oorsprong vindt bij de veerboot Marsdiep (1964).
Het hoofdrijdek is kan 171 personenauto’s herbergen of 34 vrachtwagens van 12 meter lengte en daarnaast nog 52 personenauto’s. De doorrijhoogte van de zijgangen op het onderste autodek is 2,60 meter. Op het bovenste autodek is plaats voor 209 personenauto’s en heeft een doorrijhoogte van 3,10 meter. In totaal kan de Texelstroom 380 personenauto’s vervoeren. TESO heeft het aantal auto’s echter begrenst op 340 om vlot laden en lossen mogelijk te maken.
Na het steigerdebacle is de Schulpengat de enige inzetbare veerboot en dus de dienstboot.
Foto: Schulpengat.nlNadat de dubbeldeksveerboot Texelstroom in juni 2016 opgeleverd wordt, maakt het schip nog een aantal weken proefvaarten op het Marsdiep.
Foto Gouwenaar (CC)Begin maart 2018 was het nog erg koud in Nederland, na een lange periode van vorst. Delen van de Waddenzee zijn bevroren.
Foto: Marten Tacoma (CC BY-NC-ND 2.0)Een prachtig plaatje van de TESO-veerboot Texelstroom in een ijsveld bij Texel.
Foto: Marten Tacoma (CC BY-NC-ND 2.0)De Texelstroom verlaat Texel en stoomt op naar Den Helder.
Foto: Schulpengat.nlIn vergelijking met de Dokter Wagemaker en de Schulpengat/Molengat heeft de Texelstroom (2015) een wat spitsere boeg.
Foto: Schulpengat.nl
Aanvaring met steiger
Bij het binnenlopen van Den Helder op zaterdag 14 januari 2017 raakt de veerboot Texelstroom onbestuurbaar. De dubbeldeksveerboot drijf daarop tegen de oude steiger bij het Peperhuisje. De steiger kon wel tegen een stootje van de TESO-zijladers of de Koningin Wilhelmina, maar tegen 15.483 BRT was de steiger niet bestand. De Texelstroom kon na 15 minuten weer verder, maar toch werd het schip een tijdje uit de vaart genomen voor onderzoek. Aangezien de Dokter Wagemaker (2005) op de werf lag voor de retrofit, moest tijdelijk de Schulpengat (1990) invallen voor de Texelstroom. Het TESO-vlaggenschip komt op 3 februari 2017 weer terug in de vaart.
CNG-testen
In mei 2017 gaat de Texelstroom een tijdje uit de vaart voor testen met het CNG-systeem. Klassebureau Lloyd’s Register controleert het hele proces en er worden enkele proefvaarten zonder passagiers gemaakt. De veerboot Dokter Wagemaker (2005) verving de veerboot Texelstroom en de extra afvaarten werden verzorgd door de Schulpengat (1990).
Alle foto's van de Texelstroom
De meeste schepen hebben een eigen fotopagina, zo is er ook een fotopagina Texelstroom. Heeft u zelf ook foto’s van de Texelstroom? Help mee en maak samen met ons van Schulpengat.nl een nog interessantere website.