Scheepsbiografie Schulpengat (1990)
Afmetingen
De hoofdafmetingen van de Schulpengat zijn 110,44 meter x 18,70 meter x 4,05 meter. Het schip is daarmee vergelijkbaar in grootte met de 5 Zeeuwse dubbbeldeksveerboten van 113,60 meter.Capaciteit
Het schip heeft een capaciteit voor 240 vervoerseenheden (220 in de praktijk) en 1350 passagiers. De Schulpengat heeft 2562 m² rijdek. De veerboot meet 8311 BRT.Voortstuwing
De Schulpengat is uitgerust met 6 Caterpillar-dieselmotoren (type 3606TA), zes AEG-generatoren en acht elektromotoren gekoppeld aan de vier Voith Schneider propellers.
Verschillen met Molengat


Het ontwerp
Het TESO-geel wordt nog eens goed beschenen door de zon op deze foto, een jaartje later krijgt de Schulpengat haar retrofit en verdwijnt het geel voorgoed.
Foto: © Schulpengat.nlDe Schulpengat in het laatste jaar van de gele kleurstelling.
Foto: © Schulpengat.nlEen klassiek TESO-plaatje met de gele Molengat en Schulpengat in de Texelse veerhaven.
Foto: © Schulpengat.nlMeestal heeft TESO twee boten in de vaart, maar als er net een nieuw schip in de vaart is, kun je foto's maken van drie TESO-veerboten tezamen.
Foto: © Schulpengat.nlFoto: © J. Pater
Het onderste rijdek heeft aan beide kanten een flinke stalen deur, de Schulpengat heeft op het bovenste rijdek een minder zeewaardige deur met (roestige) lamellen.
Foto: © Schulpengat.nl
Voith-Schneider


Vervoerscapaciteit
Een zusterschip voor de Schulpengat?




Schulpengat en enkeldekker
Acoustic Doppler Current Profiler
Metamorfose
Hoewel de Schulpengat en de Molengat erg lijken op elkaar, zijn het geen zusterschepen. Dat werd temeer duidelijk toen de Schulpengat de nieuwe huisstijl kreeg aangemeten en de Molengat niet.
Foto: © Schulpengat.nlHet hoofdrijdek (ook wel onderste autodek genoemd) van de Schulpengat.
Foto: © Schulpengat.nlBeide autodekken van de Schulpengat (1990) hebben zijgangen, hier zien we de zijgang van het hoofdrijdek van de veerboot.
Foto: © Schulpengat.nlGenieten van de zon op de Schulpengat. Ruim 26 zomers zaten eilanders en toeristen gebakken op deze TESO-dubbeldekker.
Foto: David van der Mark (Licentie: CC BY-SA 2.0)Tijdens storm vaart de Schulpengat uiterst stabiel en rustig. Dat heeft onder andere te maken met de 'knikspant', de vorm van de romp die extra weerstand biedt tegen de deining.
Foto: © Schulpengat.nlEen olieplatform vormt een mooi decor achter de Helderse fuik. Voor de komst van de kopladers liep het Nieuwe Diep hier door, sindsdien blokkeert de fuik en het veerplein de 'vaargeul' als een dam.
Foto: © Schulpengat.nl
Afscheid
De Dokter Wagemaker passeert de Schulpengat op de afscheidsdag voor de oudste boot uit de TESO-vloot.
Foto: © Schulpengat.nlIn alle rust komt de Schulpengat de fotograaf voorbij.
Foto: © Schulpengat.nlMet de Texelse vlag haflstok in de mast vaart de Schulpengat voor een van de laatste keren naar Den Helder.
Foto: © Schulpengat.nlAangezien de Schulpengat voor de laatste keer in de vaart is, neemt de kapitein van het schip tijdens de overtocht een kijkje aan dek. Links hangt de werfplaat uit Heusden.
Foto: © Schulpengat.nlDe fotograaf moest bij het maken van deze foto denken aan de keren dat hij de PSD-dubbeldekkers in 2003 bekeek, wachtend op verkoop in Vlissingen. Een dubbeldekker aan een kade blijft iets aparts, de fuik (of er naast) is toch meer het natuurlijke habitat.
Foto: © Schulpengat.nlDe Schulpengat recht van voren gezien. De veerboot ligt sinds 16 mei 2018 opgelegd aan de noodaanlanding van Den Helder.
Foto: Schulpengat.nl
Raputra Jaya uit Indonesië
Sloop
Op 28 september 2018 laat TESO weten dat de Schulpengat naar de sloop zal gaan. Het schip zal bij Galloo in Gent duurzaam worden ontmanteld. Het is 31 oktober 2018 als de Schulpengat definitief vertrekt van Texel. Na een bezoekje aan de fuik van Den Helder zet de Schulpengat koers naar Gent. De veerboot is op 1 november 2018 om 7u afgemeerd bij sloperij Galloo, waarmee de veerboot uit de vaart is genomen en de sloop spoedig begon.
Stuurhuis
TESO heeft geregeld met Galloo dat een stuurhuis van de Schulpengat bewaard blijft. Op 8 juli 2020 vertrok het transport vanuit Gent, op 12 juli 2020 kwam het stuurhuis terug op Texel, in de haven van Oudeschild. Met een dieplader werd de stuurhut een dag later vervoerd naar Maritiem- en Juttersmuseum Flora. Daar is een TESO-paviljoen gebouwd met als blikvanger het stuurhuis. Op 17 februari 2023 werd het paviljoen geopend door oud-kapiteins van de veerboot.