Scheepsbiografie Molengat (1980)
De veerboot Molengat van de TESO-bootdienst naar Texel gezien op het Marsdiep.
Foto: © Schulpengat.nlHet onderste autodek van de Molengat had 837 m² aan dekruimte, verdeeld over een hoofdrijdek en twee zijgangen. Hier zien we het hoofdrijdek.
Foto: © Schulpengat.nlDe trappen op de Molengat waren van een stijle soort. Daar kwam veel kritiek op, zodat de Schulpengat tien jaar later uitgevoerd werd met minder stijle trappen.
Foto: © Schulpengat.nlDe Molengat in de fuik van Den Helder in 2004. Op de achtergrond het oude gebouw van de verkeerscentrale.
Foto: © Schulpengat.nlHelemaal onderaan zien we het fietsendek, daarboven het bovenste autodek en daar weer boven het promenadedek voor passagiers.
Foto: © Schulpengat.nlHet houten bord met gegevens over laadvermogen en eigenaarsschap is een lange TESO-traditie. Zo had bijvoorbeeld de Dokter Wagemaker uit 1934 al een soortgelijk informatiebord.
Foto: © Schulpengat.nl
De bouw van de Molengat


Afmetingen
De hoofdafmetingen van de Molengat zijn 88,44 meter x 18,02 meter x 4,45 meter. Het schip is daarmee vergelijkbaar iets langer als de TESO-enkeldekkers.Capaciteit
Het schip heeft een capaciteit voor 188 vervoerseenheden en 1250 passagiers. De twee rijdekken hebben samen 1656 m² ruimte voor voertuigen.Voortstuwing
De voortstuwing van de Molengat is diesel-elektrisch. De hoofdmotoren bestaan uit 6x MaK (4632 kW) die 2x een Voith-Schneider aandrijven.Voith-Schneider


Molengat als enkeldekker
Reserveboot
We zien op deze foto goed de nieuwe lange fuikwand van 't Horntje. Slechts de kop van de oude fuik is behouden gebleven, de rest is een nieuwe drijvende constructie geworden.
Foto: © Schulpengat.nlMeestal heeft TESO twee boten in de vaart, maar als er net een nieuw schip in de vaart is, kun je foto's maken van drie TESO-veerboten tezamen.
Foto: © Schulpengat.nlHet interieur van de Molengat (1980) leek ergens wel op het interieur van de Zeeuwse dubbeldeksveerboot Prinses Juliana (1986). De schepen hadden dan ook dezelfde ontwerper.
Foto: © Schulpengat.nlEen fraaie TESO-lineup in de Texelse veerhaven, begin 2006.
Foto: © Schulpengat.nlDe laatste maanden heeft de Molengat met een flinke deuk in de deur gevaren. In januari 2007 komt het schip tijdens een storm hard in aanvaring met de fuik van Den Helder.
Foto: © Schulpengat.nlAls vanouds rijden de auto's van de Molengat op Texel.
Foto: © Schulpengat.nl
Verkoop
Aanvankelijk melden zich Italianen als koper voor de veerboot Molengat, maar deze koop ging niet door. De Molengat werd gekocht door een reder uit Singapore op 21 januari 2008. Op 28 maart 2008 vertrok de Molengat als Halani-1 voor de laatste keer uit ’t Horntje op Texel. In Singapore werd de voormalige veerboot verbouwd tot offshore-schip, compleet met helikopterplatform. De oorspronkelijke vorm is niet meer te herkennen, slechts delen van de romp en de technische installatie zijn nog origineel. De Halani-1 ligt sinds oktober 2017 opgelegd in Walvisbaai, Namibië. Het schip stond te koop voor 15 miljoen Amerikaanse dollar.
Sloop
De voormalige Molengat vertrok in juni 2019 via Mauritius en Mozambique naar het sloopstrand van Alang, India. Op 10 november 2019 kwam de inmiddels naar Alan vernaamde Halani-1 aan bij Alang, om op 13 november op het sloopstrand te eindigen.