Scheepsbiografie Marsdiep (1964)


Begin van een nieuw tijdperk
Op Texel brak een nieuw tijdperk aan door de komst van de Marsdiep. Het schip maakte op 18 maart 1964 de eerste proefvaart en werd op 17 juli 1964 voor het eerst ingezet door TESO. Per afvaart kon de nieuwe Marsdiep ongeveer 70 personenauto’s vervoeren en 750 passagiers meenemen, een ware revolutie qua vervoerscapaciteit. Zo kon de Koningin Wilhelmina (457 m² rijdek) slechts 42 auto’s vervoeren en De Dageraad (286 m² rijdek) aanzienlijk minder. De Marsdiep had een hoofdrijdek van 355 m² wat geschikt was voor vrachtwagens. Daarnaast waren er twee zijgangen voor personenauto’s. In totaal had de Marsdiep 593 m² rijdek.
Foto: Joop van Bilsen / Anefo (CC-licentie)
De uiterst vloeiende lijnen zijn goed te zien op deze foto van de Marsdiep op de scheepswerf in Zaandam.
Foto: Joop van Bilsen / Anefo (CC-licentie)De doop van de Marsdiep door mevrouw N. Bakker-Zuidewind op de werf in Zaandam.
Foto: Joop van Bilsen / Anefo (CC-licentie)Foto: Joop van Bilsen / Anefo (CC-licentie)
De doop van de Marsdiep op 11 mei 1963 op de werf in Zaandam.
Foto: Joop van Bilsen / Anefo (CC-licentie)De Dageraad ligt afgemeerd aan de veerstoep wanneer de nieuwe Marsdiep de fuik van 't Horntje verlaat en koers zet naar Den Helder.
Foto: © Beeldbank Rijkswaterstaat
Tijdens de proefvaart voor genodigden op 18 maart 1964 werd ook dit staatsieportret gemaakt van de nieuwe TESO-veerboot Marsdiep.
Foto: Joop van Bilsen / Anefo (CC-licentie)De dochter van TESO-directeur De Gorter zien we hier de vlag wisselen, waarmee de veerboot Marsdiep officieel is overgedragen aan TESO.
Foto: Joop van Bilsen / Anefo (CC-licentie)Nadat de TESO-vlag vier in de top hangt, poseert men met de ZSM-vlag. ZSM staat voor Zaanlandse Scheepsbouw Maatschappij, de werf waar de Marsdiep gebouwd is.
Foto: Joop van Bilsen / Anefo (CC-licentie)Tijdens de proefvaart met genodigden legt de Marsdiep eventjes aan bij de veerstoep van 't Horntje. Op 19 februari 1964 bezoekt de Marsdiep de veerhaven echt voor het eerst.
Foto: Joop van Bilsen / Anefo (CC-licentie)De nieuwste TESO-aanwinst komt aan bij thuishaven Texel ('t Horntje). Niet voor de eerste keer, maar wel de eerste keer onder TESO-vlag. De fuiken zijn nog niet helemaal af.
Foto: Joop van Bilsen / Anefo (CC-licentie)In 1964 werd de veerhaven van 't Horntje uitgebreid met de fuik voor kopladingsschepen. Hier zien we de Marsdiep in de fuik liggen.
Foto: © Beeldbank Rijkswaterstaat
Afmetingen
De hoofdafmetingen van de Marsdiep zijn 68 meter x 16,53 meter x 4,76 meter. Het schip is daarmee ongeveer even groot als zusterschip Texelstroom (1966).Capaciteit
Het schip heeft een capaciteit voor 70 vervoerseenheden en 750 passagiers. Het laadvermogen bedraagt 333.173 m³. In totaal heeft de Marsdiep 593 m² aan rijdek.Voortstuwing
De hoofdmotoren bestaan uit drie Lister Blackstone-dieselmotoren (type: ESS8), drie AEG-generatoren en vier AEG-elektromotoren (twee per schroef).

Voortstuwing
Dokincident
De Marsdiep (1964) kreeg eind jaren 80 de nieuwe huisstijl van TESO, met de gele band. Hier zien we de veerboot nog in de originele kleurstelling.
Foto: Schulpengat.nlDeze ansichtkaart toont de enkeldekker in Den Helder.
Foto: ansichtkaart, uitgave MUVADe Marsdiep gezien vanaf de fuik van Den Helder. We kijken neer op het promenadedek van de Marsdiep, de eerste TESO-enkeldekker.
Foto: ansichtkaart, uitg. onbekendHet opleidingsschip Hr.Ms. Urania vaart op het Marsdiep met op de achtergrond de veerboot Marsdiep (1964).
Foto: © Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie (objectnummer: 2097_042_077464)Een luchtfoto uit juni 1990 wanneer de enkeldekkers Marsdiep (1964) en Texelstroom (1966) hun laatste dagen als dienstboot en reserveboot slijten. In 1991 werd de Marsdiep als laatste TESO-enkeldekker nog een aantal dagen ingezet.
Foto: Beeldbank RijkswaterstaatDe Marsdiep nadert de Helderse fuik. De veerboot is hier te zien in de laatste kleurstelling met gele band en witte stuurhuiskappen.
Foto: Beeldbank Rijkswaterstaat / Rob Jungcurt
Uit de gratie
Verkoop naar Malta: voorbereidingen
Malta
Veerdienst Malta-Gozo
De twee Nederlandse veerboten Marsdiep en Texelstroom hebben een tijd op Malta gevaren. Hier zien we de Mgarr en de Cittadella tussen Malta en Gozo varen.
Foto: © Bernt SkjøttOp Malta ging de Marsdiep varen als Mgarr, hier zien we de voormalige Nederlandse veerboot in de haven van Cirkewwa.
Foto: © Bernt SkjøttDe Marsdiep werd op Malta Mgarr genaamd, naar de veerhaven van Mgarr op het eiland Gozo. Op de foto zien we de ferry Mgarr in de haven van Mgarr.
Foto: © Bernt SkjøttNadat eerder een aantal Zeeuwse PSD-veerboten naar Malta vertrokken, werden in 1992 de twee TESO-enkeldekkers verkocht naar het eiland.
Foto: © Sydney SinclairIn de plaats Cirkewwa is de ferry terminal van Malta gelegen waar de veerboten naar Gozo vertrekken. Tot 2002 waren dat voornamelijk voormalige Nederlandse veerboten.
Foto: © Bernt SkjøttNet als op Texel werden de Marsdiep (Mgarr) en Texelstroom (Cittadella) samen ingezet, nu tussen Gozo en Malta.
Foto: Ansichtkaart, uitgave Tower Publications
Sloop
Herinnering leeft voort

