Geschiedenis aanlegplaats 't Horntje
De veerhaven van 't Horntje verving de oude aanlegplaats in de haven van Oudeschild waar TESO vanaf de oprichting gebruik van gemaakt had.
Foto: © Beeldbank RijkswaterstaatDe fuik op Texel nadert haar voltooiing nu de elementen met het remmingswerk zijn gemonteerd. Op de voorgrond zien we de veerstoep voor zijladingsveerboten.
Foto: © Beeldbank RijkswaterstaatTijdens de proefvaart met genodigden legt de Marsdiep eventjes aan bij de veerstoep van 't Horntje. Op 19 februari 1964 bezoekt de Marsdiep de veerhaven echt voor het eerst.
Foto: Joop van Bilsen / Anefo (CC-licentie)De nieuwste TESO-aanwinst komt aan bij thuishaven Texel ('t Horntje). Niet voor de eerste keer, maar wel de eerste keer onder TESO-vlag. De fuiken zijn nog niet helemaal af.
Foto: Joop van Bilsen / Anefo (CC-licentie)De TESO-vloot in 1964, of althans, een gedeelte van de vloot. Ster van de show is de koplader Marsdiep, rechts in beeld.
Ansichtkaart, uitgave Langeveld & De RooyDe veerhaven van 't Horntje was een drukte van belang in 1964. Auto's rijden hier de nieuwe aanlegsteiger op voor de Marsdiep, rechts zien we de veerstoep voor zijladers.
Ansichtkaart, uitgave Langeveld & De Rooy
Kopladers
Op de bodem van de oevers van de veerhaven worden kraagstukken van 16x18 meter gelegd. Deze kraagstukken dienen voor de stabiliteit van de ondergrond.
Foto: © Beeldbank RijkswaterstaatDe fuikwanden werden opgebouwd uit verschillende secties. In de fuik werd de secties gekoppeld, maar niet muurvast bevestigd aan de betonnen delen van de fuik. Bij een aanvaring kon het geheel meeveren.
Foto: © Beeldbank RijkswaterstaatIn afwachting van het gereedkomen van de fuik ligt de Marsdiep afgemeerd aan de lange fuikwand van de fuik van 't Horntje. Links zien we een van de zijladingsdeuren van de Marsdiep die nooit in de praktijk zijn gebruikt.
Foto: © Beeldbank RijkswaterstaatDe Marsdiep test de nieuwe fuik in 1964 en het past allemaal.
Foto: © Beeldbank RijkswaterstaatDe gehele TESO-vloot is te zien op dit 'familieportret' uit 1964. Van links naar rechts zien we de veerboten Zeemeeuw, Voorwaarts, Koningin Wilhelmina, Marsdiep en De Dageraad.
Foto: © Beeldbank RijkswaterstaatAlle schepen van Texel's Eigen Stoomboot Onderneming zijn te zien op deze foto uit 1964.
Foto: © Beeldbank Rijkswaterstaat
Een nieuwe fuik


De veerhaven van 't Horntje verving de oude aanlegplaats in de haven van Oudeschild waar TESO vanaf de oprichting gebruik van gemaakt had.
Foto: © Beeldbank RijkswaterstaatDe enkeldekker Marsdiep test de nieuwe fuik van 't Horntje. De brug is nog niet in gebruik voor verkeer, Rijkswaterstaat is nog bezig met de oplevering
Foto: © Beeldbank RijkswaterstaatDe heftorens en de nieuwe fuik van Texel in gebruik. De foto is gemaakt vanaf de enkeldekker Marsdiep.
Foto: © Beeldbank RijkswaterstaatDe nieuwe enkeldeksveerboot Prinses Beatrix in de fuik van Breskens, Zeeland. De veerdienst Den Helder - Texel werd gemodelleerd naar deze Zeeuwse dienst.
Foto: Harold FraserFoto: Beeldbank Rijkswaterstaat
Uiterst links zien we de Zeemeeuw liggen naast de Voorwaarts. De schepen liggen afgemeerd tegen de Koningin Wilhelmina die naast de lange fuikwand ligt van 't Horntje.
Foto: © Beeldbank Rijkswaterstaat
Zijladers in 't Horntje
Verbouwing voor dubbeldekkers
De Molengat vaart naar Den Helder terwijl we het havenhoofd van Texel zien.
Foto: © J. PaterDe Schulpengat komt aan bij het oude havenhoofd van 't Horntje, in 2004 verbreed voor de komst van de bredere Dokter Wagemaker (2005).
Foto: © J. PaterDe fuik van Texel zoals deze in 1964 is aangelegd. In 2004 zijn de fuikwanden nog volledig origineel. Een jaar later zijn ze vervangen door drijvende exemplaren, zodat de bredere Dokter Wagemaker kan afmeren.
Foto: Schulpengat.nlOp de dag van de eerste aankomst van de Dokter Wagemaker ligt de Molengat naast de lange fuikwand van 't Horntje. De fuikwand is nog niet vervangen door een drijvend exemplaar.
Foto: © Schulpengat.nlWe zien op deze foto goed de nieuwe lange fuikwand van 't Horntje. Slechts de kop van de oude fuik is behouden gebleven, de rest is een nieuwe drijvende constructie geworden.
Foto: © Schulpengat.nlEen blik op 't Horntje, de veerhaven van Texel. De Molengat en Schulpengat liggen op reserve.
Foto: © Schulpengat.nl
Nieuwe havenhoofden
Nieuwe fuikwanden
De fuik van Texel werd in 2005 verbouwd zodat ook de Dokter Wagemaker er kon aanleggen. Sindsdien bestaan de fuikwanden uit drijvende kokers met rubberen bekleding.
Foto: Schulpengat.nlDe veerhaven van 't Horntje werd begin jaren 60 aangelegd en als eerste gebruikt door de Koningin Wilhelmina, De Dageraad (1955), Dokter Wagemaker (1934) en de Voorwaarts.
Foto: © Beeldbank RijkswaterstaatEen mooi plaatje vanuit de lucht. We zien goed de nieuwe fuikwanden en de Schulpengat in de laatste kleurstelling.
Foto: © Beeldbank RijkswaterstaatOp een winterse avond zien we de Texelstroom liggen aan de onderhoudskade van 't Horntje.
Foto: Schulpengat.nlDe rust van een mooie winterdag, alleen verstoord door het gedreun van de Schulpengat.
Foto: © Schulpengat.nlDe Schulpengat ligt naast de lange fuikwand van 't Horntje opgelegd. Op het moment van de foto weet niemand wat er met het schip zou gebeuren.
Foto: © Schulpengat.nl