Geschiedenis aanlegplaats Den Helder
Nieuwediep
Havenplein
Foto: NIMH (Licentie: CC-BY-SA 4.0)
Foto: Jac. de Nijs / Anefo (CC-licentie)
Foto: Collectie Regionaal Archief Alkmaar / JosPe (RAA003005621)
Foto: Collectie Regionaal Archief Alkmaar (rechtenvrij)
Foto: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (Licentie: CC BY-SA 4.0).
Den Helder was in de Tweede Wereldoorlog de meest gebombardeerde stad van Nederland. Op deze plek stond het veerhuis, na de oorlog werd de complete straat gesloopt. Nu ligt er de toegangsweg naar het huidige veerplein.
Foto: Collectie Nationaal Archief (rechtenvrij)Foto: Collectie Regionaal Archief Alkmaar / JosPe (RAA003005611)
Peperhuisje
Voor hen die vielen
Een veerstoep
Foto: Collectie Regionaal Archief Alkmaar / JosPe (RAA003004345)
Ansichtkaart, uitgave Langeveld & De Rooy
De TESO-boot De Dageraad werd gebouwd bij Arnhemse Scheepsbouw Mij. en de stapelloop vond plaats op 30 augustus 1955.
Foto: Collectie Regionaal Archief Alkmaar / JosPe (RAA003004411)De aanlegsteiger voor zijladers heet veerstoep. Voor ieder getij was er een aanlegplaats, zodat auto's makkelijk het autodek van De Dageraad (1955) konden oprijden.
Foto: Collectie Regionaal Archief Alkmaar / JosPe (RAA003004321)Een luchtfoto uit 1983 van de zijladingssteiger van Den Helder met links nog een stukje van de veerstoep. Aan de voormalige TESO-steiger ligt een sleepboot van de Koninklijke Marine.
Foto: © Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie (objectnummer: 0075_07_N0006007-12)
'Afdamming' Nieuwediep
Het veerplein van Den Helder met de enkeldeksveerboot Marsdiep in de fuik.
Foto: Collectie Regionaal Archief Alkmaar / JosPe (RAA003005827)Een prachtig tijdsbeeld! Het veerplein van Den Helder met de veerboot Marsdiep in de fuik. De foto is gemaakt om mogelijk een ansichtkaart van te maken.
Foto: Collectie Regionaal Archief Alkmaar / JosPe (RAA003005826)Foto: Rob C. Croes / Anefo (CC-licentie)
Foto: Hans van Dijk / Anefo (CC-licentie)
Met de komst van de kopladingsveerboot Marsdiep in 1964 moest ook de haven van Den Helder worden aangepast. Er werd een inloopfuik aangelegd en een aanleginrichting met een brug tussen twee heftorens. In de fuik zien we de TESO-enkeldekker Texelstroom (1966) liggen.
Foto: © Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie (objectnummer: 2158_037291)De Marsdiep gezien vanaf de fuik van Den Helder. We kijken neer op het promenadedek van de Marsdiep, de eerste TESO-enkeldekker.
Foto: ansichtkaart, uitg. onbekend
Een nieuwe fuik


Einde tijdperk zijladers
Verbouwen voor de dubbeldekker
Jarenlang doet de dubbeldeksveerboot Molengat dienst als enkeldekker, de aansluitingen aan de wal ontbraken nog. In 1986 is het feest als de Molengat eindelijk als dubbeldeksveerboot vaart.
Foto: Rob Bogaerts / Anefo (CC-licentie)Deze luchtfoto laat goed zien hoe klein het TESO-terrein van Den Helder is, ingesloten tussen gebied van de Koninklijke Marine. Het veerplein van Den Helder is wegens de beperkte ruimte uitgevoerd met twee lagen, net als de dubbeldeksschepen zelf. Pas in 1986 kon de Molengat (1980) beide autodekken gebruiken omdat Rijkswaterstaat in dat jaar pas de aanlegsteiger aangepast had.
Foto: © Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie (objectnummer: 0075_37_N0010786-06)De Molengat ligt in de fuik van Den Helder op deze ietwat grijze januaridag begin 2003.
Foto: © Schulpengat.nlVanaf het parkeerterrein kon je zo de helling opklimmen om op de fuikwand naar de TESO-boten te kijken. Na de aanpassing van de haven staat er een hek tussen.
Foto: © Schulpengat.nlTegenwoordig is hier een hoop veranderd, zo ligt er een nieuw parkeerterrein.
Foto: © Schulpengat.nlDe parkeerplaats van Den Helder is inmiddels uitgerust met een hek op het dijkje van de lange fuikwand.
Foto: © Schulpengat.nl