Schulpengat.nl

Veerboot Dokter Wagemaker (2005)

Een nieuwe generatie dubbeldekkers begint bij de Dokter Wagemaker (2005). Het schip heeft een groter formaat en maakt voor het eerst in de TESO-geschiedenis gebruik van Azimuth-thrusters. Tegenwoordig is de Dokter Wagemaker het reserveschip van TESO.

Scheepsbiografie Dokter Wagemaker (2005)

In 1999 wordt een projectcommissie opgericht om in 2005 een nieuwe veerboot in de vaart te kunnen nemen. Ontwerpers van het schip zijn Bureau voor Scheepsbouw uit Bloemendaal, al sinds de bouw van De Dageraad (1955) de ontwerpers van de TESO-vloot. In de projectorganisatie zaten verder Studio Yacht, MA RIN, DTV en Peutz International. In januari 2003 is het bestek afgerond. TESO kiest voor Damen als werf voor het schip. Voor de bouw van de nieuwe veerboot is 36,3 miljoen euro gemoeid.

Op 17 december 2003 wordt bij scheepswerf Damen in Roemenië de kiel gelegd voor de Dokter Wagemaker. Na de stapelloop op 26 november 2004 gaat de Dokter Wagemaker in januari 2005 richting Vlissingen. De sleepboot Braveheart komt op met de bijzondere sleep aan in Vlissingen op 17 februari 2005.

Afmetingen

De hoofdafmetingen van de Dokter Wagemaker zijn 130,40 meter x 22,70 meter x 4,05 meter. Het schip is daarmee een stuk groter als de Schulpengat.

Capaciteit

Het schip heeft een capaciteit voor 300 vervoerseenheden en 1750 passagiers

Voortstuwing

De voortstuwing van de Dokter Wagemaker is diesel-elektrisch. De hoofdmotoren bestaan uit 4x Caterpillar 3608TA (11440 kW) en voortstuwing geschiedt door 4x Azimuth-thrusters.

Koninklijke Schelde Groep

In Vlissingen wordt de TESO-veerboot afgebouwd bij een andere werf van Damen: de Koninklijke Schelde Groep (KMS). De KMS had recente ervaring met het bouwen van dubbeldeksveerboten, in 1993 en 1997 werden in Vlissingen namelijk de PSD-dubbeldekkers Koningin Beatrix (KMS-bouwnummer 375) en Prins Johan Friso (KMS-bouwnummer 382) gebouwd. Die laatste veerboot is hieronder op schaal weergegeven naast de Dokter Wagemaker (KMS-bouwnummer 396).

Zijaanzicht Dokter Wagemaker en Prins Johan Friso

Een Prins Johan Friso in TESO-kleuren is natuurlijk fictief, maar zo gek is het idee niet. Voorafgaand aan de bouw van de Dokter Wagemaker gaan er stemmen op om een Zeeuwse dubbeldeksveerboot te kopen. In 2003 werd namelijk de Westerscheldetunnel geopend, waardoor de Koningin Beatrix (1993) en de Prins Johan Friso (1997) te koop werden aangeboden. De schepen hebben net als de Wagemaker vier thrusters en zijn in vergelijking met de Schulpengat (1990) een stuk zuiniger. TESO kiest toch voor de nieuwbouw van een schip met grotere afmetingen.

Bovenaanzicht TESO-dubbeldekkers Dokter Wagemaker en Schulpengat

Proefvaarten

In het voorjaar van 2005 vinden de eerste proefvaarten plaats met de Dokter Wagemaker. Testlocatie is de Westerschelde tussen Vlissingen en Breskens, waar een jaar eerder de laatste Zeeuwse dubbeldeksveerboten vertrokken waren richting Italië. Op 30 juni 2005 wordt de Dokter Wagemaker overgedragen aan TESO op Texel. Het schip vervangt op Texel de Schulpengat (1990) als dienstboot.

Voortstuwing

De Molengat en Schulpengat waren uitgerust met Voith-Schneiderpropellors, maar de Dokter Wagemaker heeft roerpropellors. Wanneer onderhoud nodig is kan een roerpropellor in 24 uur gewisseld worden met de reserve-thruster van TESO.

Het voortstuwingsvermogen van de TESO-veerboot Dokter Wagemaker is 4x 1800 kW, het totale elektrische vermogen is 4x 2780 kW wat uitkomt op 11.120 kW. De dieselgeneratoren zijn van het merk Caterpillar (type 3608 TA), de roerpropellors zijn van Rolls­ Royce (type US225). De dubbeldeksveerboot kan hiermee een snelheid ontwikkelen van 15.8 knopen bij 6.600 kW. Per overtocht verbruikt de Dokter Wagemaker 290 liter brandstof, tegenover 310 liter voor de Schulpengat (1990).

De Dokter Wagemaker is uitgerust met brandstoftanks van gezamenlijk 1350 m3 en zes ballasttanks van 440 m3 totaal. Bij normaal gebruik is het voldoende om 550 m3 diesel te laden, genoeg voor het uitoefenen van de normale dienst voor 40 dagen. De rest van de brandstoftanks wordt eigenlijk nooit gevuld.

Ook bij storm vaart TESO geregeld door, ook op deze stormdag in 2016. De Dokter Wagemaker zien we hier een 'paaltje pikken'.

Direct naar alle foto’s van de Dokter Wagemaker (2005).

Capaciteit

De veerboot is geschikt voor maximaal 1750 passagiers. In tegenstelling tot de eerdere TESO-veerboten heeft de Wagemaker een atrium en een panoramadek voor 600 personen. De buitendekken hebben zitbanken voor 350 passagiers.

Per afvaart kunnen er ongeveer 300 personenauto’s meegenomen worden of 34 vrachtwagens en 200 personenauto’s. Beide rijdekken hebben ruimte voor 704 meter voertuigen, al is het volledige bovenste rijdek beperkt door de doorrijhoogte van 3,1 meter. Naast autodekken heeft de veerboot Dokter Wagemaker ook een fietsendek.

Retrofit

Na de komst van de Texelstroom (2015) kreeg de Dokter Wagemaker een retrofit in Schiedam. De veerboot kreeg daarbij ook de nieuwe huisstijl aangemeten.

Alle foto’s van de Dokter Wagemaker

De meeste schepen hebben een eigen fotopagina, zo is er ook een fotopagina Dokter Wagemaker. Heeft u zelf ook nog foto’s van de Dokter Wagemaker? Help mee en maak samen met ons van Schulpengat.nl een nog interessantere website.

De dubbeldeksveerboot Dokter Wagemaker is sinds 2005 in de vaart en is de opvolger van de kleinere TESO-veerboot Molengat

Facebook
LinkedIn
Pinterest
Twitter

Navigatie TESO-vloot

Hieronder kunt u navigeren tussen de verschillende pagina’s van TESO-veerboten. Ook kunt u de fotopagina bekijken van deze TESO-veerboot. U bent nu hier: