Schulpengat.nl

Bankjes Schulpengat op veerboot Vlieland

‘Als de Schulpengat haar tijd gehad heeft, dan mag jij haar hebben om er mee te varen naar Vlieland’, grapte TESO-directeur Rob Wortel ooit. Dat is nu een heel klein beetje waarheid geworden. Tekst en foto’s: Jan Peter Kamermans.

In het verleden had TESO niet alleen een veerdienst naar Den Helder, maar ook een dienst naar Vlieland. Aan het roer van de TESO-veerboot Zeemeeuw stond kapitein Boon. Aangezien het schip in barre staat verkeerde werd de veerdienst naar Vlieland in 1965 gestaakt. De TESO-veerboot Zeemeeuw ging een onbekend lot tegemoet in Duitsland, maar de familie Boon zat niet stil.

Door de zoon van kapitein Boon werd een nieuwe veerdienst opgezet: rederij De Vriendschap. De dienst naar Vlieland werd onderhouden met de gelijknamige veerboot, bouwjaar 1927. Ergens in de jaren 90 kwam toenmalig TESO-directeur Rob Wortel op bezoek bij de veerdienst. Wortel werd ontvangen door de in 2013 overleden eigenaar van De Vriendschap, Sil Boon.

TESO-directeur Wortel had als cadeautje aan Boon een fotobewerking van de Schulpengat in het haventje van Sil meegenomen. ‘Als de Schulpengat haar tijd bij TESO gehad heeft, dan mag jij het schip hebben om er mee te varen tussen Texel en Vlieland’, grapte Wortel toen hij de foto overhandigde. Boon kon er wel om lachen, de Schulpengat zou immers nooit in zijn haventje passen. ‘De Vriendschap is een beleving om mee te varen, dat zal de Schulpengat nooit worden en dat gaat mij klanten kosten’, gaf Boon met een knipoog als antwoord.

Zoals we allemaal weten is de Schulpengat inmiddels volledig gesloopt. Wat schetst mijn verbazing afgelopen weekend? De veerboot De Vriendschap is tegenwoordig uitgerust met twee bankjes van de Schulpengat! Een stukje Schulpengat op een veerboot, hoe mooi is dat.

Navigatie nieuws & achtergrond

Hieronder kunt u navigeren tussen de verschillende nieuwsberichten. U bent nu hier: