Schulpengat.nl

Veerboten Doeksen op het Marsdiep

De twee nieuwe veerboten van Rederij Doeksen zijn aangekomen in Nederland en werden vandaag in TESO-vaarwater gelost.

Na een lange zeereis vanuit Vietnam kwam gisteravond het zwareladingschip Sun Rise aan op de rede van Texel. De Sun Rise werkt volgens het float-on-float-off-principe: in Vietnam zijn bij de werf de nieuwe veerboten van Rederij Doeksen op het schip gevaren en vandaag zijn ze gelost op het Marsdiep. De schepen Willem Barentsz en Willem de Vlamingh gaan in 2020 de veerboot Midsland (1974) vervangen.

Gas

Rederij Doeksen heeft zich net als TESO ten doel gesteld uitstoot te willen verminderen. Daarom varen de twee nieuwe schepen van Doeksen op Liquefied Natural Gas (LNG) en vaart de TESO-veerboot Texelstroom (2015) (foto hierboven) op Compressed Natural Gas (CNG). ‘De keuze voor LNG als brandstof betekent minder uitstoot van schadelijke emissies zoals fijnstof (± 95% minder), SOx (100% minder) en NOx (± 90% minder) dan varen op reguliere gasolie’, schrijft Rederij Doeksen op haar website.

Afbouw

Omdat de scheepswerf in Vietnam in financiële problemen kwam tijdens de bouw van de LNG-schepen zal de afbouw de komende maanden plaatsvinden in Harlingen. Daarom komen de veerboten later in de vaart, namelijk in 2020.

Navigatie nieuws & achtergrond

Hieronder kunt u navigeren tussen de verschillende nieuwsberichten. U bent nu hier: