Schulpengat.nl

Bemanning al maanden vast op Halani-1

Een Britse hulporganisatie heeft een rapport gepubliceerd over de omstandigheden aan boord van de voormalige TESO-veerboot Molengat. Bemanningsleden hebben al tijden geen salaris ontvangen en zijn ziek.

Eerder kon Schulpengat.nl al melden dat de Halani-1, de tot offshore-schip verbouwde Molengat (1980), te koop werd aangeboden. Nu heeft de hulporganisatie Human Rights at Sea (HRAS) een rapport gepubliceerd over de omstandigheden aan boord van de Halani-1. De eigenaar van het schip zit in financieel zwaar weer en kan de lonen van de bemanningen niet meer betalen. Verkoop van het schip moet soelaas bieden, maar er is nog geen koper gevonden voor de voormalige TESO-veerboot die volgens taxaties 15 miljoen USD moet opleveren. De situatie aan boord loopt volledig uit de hand en schip en bemanning zijn inmiddels onverzekerd. Een groot deel van de bemanning zit al maanden vast op het schip in Walvisbaai, Namibië.

Op 22 juli 2017 kwam de Halani-1 aan in Walvisbaai, een plan om snel terug te varen naar India mislukte. HRAS tekent in hun rapport de woorden van de kapitein op: ‘De intentie van de Indiase eigenaar van het schip was om de moraal aan boord te breken – ons uit te hongeren – zodat we af zouden zien van uitbetaling en terug naar huis zouden gaan’. Volgens de kapitein zijn de omstandigheden inmiddels slecht aan boord, meerdere bemanningsleden hebben last van psychische problemen. Een ander bemanningslid verklaart: ‘Ik heb al meerdere keren mijn trouwdatum moeten aanpassen, ik ondervind steeds meer stress van deze situatie’.

De Britse organisatie HRAS zet zich in om gevallen van gedwongen arbeid onder de aandacht te brengen en rederijen te wijzen op hun plichten naar personeel. De bemanningsleden van de Halani-1 worden ter plaatse ondersteund door een afdeling van The Mission to Seafarer.

Meepraten kan op de Twitterpagina van Schulpengat.nl.
Lees eens de scheepsbiografie van de veerboot Molengat (1980).

Navigatie nieuws & achtergrond

Hieronder kunt u navigeren tussen de verschillende nieuwsberichten. U bent nu hier: