Schulpengat.nl

Schulpengat vertrekt op eigen kracht

Een vertrekdatum is nog niet bekend, maar inmiddels is wel duidelijk dat de Schulpengat op eigen kracht naar Gent zal varen. Lees in dit artikel hoe lang het varen is naar Gent en welke fotomogelijkheden er zijn.

Nu bronnen bevestigen dat de Schulpengat (1990) op eigen kracht naar de sloop zal varen, is het interessant om te bekijken welke route de veerboot zal afleggen en een inschatting te maken van het reisschema. Helaas weten wij op dit moment nog geen vertrekdatum. Volgens eerdere berichten zal de Schulpengat aankomende week naar de sloop vertrekken.

’t Horntje – Gent

De afstand van de veerhaven van ’t Horntje naar de sloperij in Gent bedraagt ongeveer 275 km. De route volgt de Nederlandse kust tot de loodspost Steenbank voor de Zeeuwse kust. De Schulpengat krijgt bij de Steenbank op ongeveer 20 km uit de kust van Westkappele een loods aan boord. Na de beloodsing zal de Schulpengat koers zetten naar Vlissingen.

Redeboot Loodswezen Vlissingen veerboot

Voor de kust van Vlissingen zal de loods het schip weer verlaten en komt er met een redeboot een rivierloods aan boord voor het laatste deel van de reis naar Gent. Een laatste hindernis op de reis naar de sloop is de sluis bij Terneuzen. Na het schutten kan de Schulpengat de sloopreis vervolgen door het Kanaal van Gent naar Terneuzen tot aan sloperij Galloo in Gent, België.

Reisduur

De dubbeldeksveerboot Schulpengat vaart ongeveer 13 knopen, wat neerkomt op 24 kilometer per uur. Dat betekent dat de reis van ’t Horntje tot de sluis bij Terneuzen ongeveer 10 uur zal duren, afgezien nog van de tijd voor de loodswissels. Na het schutten in de sluis van Terneuzen is het nog een dik twee uur varen naar de sloperij.

Kanaal Gent-Terneuzen

Mogelijke tijdschema’s

Liefhebbers van de Schulpengat zien de veerboot natuurlijk het liefste vertrekken van het eiland bij daglicht. Stel dat de Schulpengat om 9u vertrekt vanuit ’t Horntje dan passeert het schip rond 18u Vlissingen en komt de dubbeldekker als alles meezit iets na 19u aan bij de sluis van Terneuzen. Wanneer de Schulpengat pas om 14u vertrekt vanaf Texel dan komt de ferry tegen 23.30u aan bij Vlissingen en iets na middernacht bij Terneuzen.

Fotomogelijkheden

Tijdens de laatste reis van de Schulpengat zijn de fotomogelijkheden buiten Den Helder en Texel beperkt: het schip vaart voornamelijk op zee. Vanaf de Noord- en Zuid-Hollandse kust zal de veerboot – bij ideale omstandigheden – als stip aan de horizon te zien zijn.

De fotomogelijkheden worden interessanter in Zeeland. Vanaf Westkapelle tot aan Gent is de Schulpengat goed te zien en te fotograferen vanaf de wal. Het grootste punt van zorg is hierbij de daglichtperiode. Komende week gaat de zon namelijk rond 19u onder.

Mocht de Schulpengat voor 10u vertrekken vanaf Texel dan kun je in Vlissingen nog net een daglichtfoto maken van de Schulpengat. Wie bij de sluis van Terneuzen foto’s in het daglicht wil maken moet toch al snel hopen op een vertrek van Texel voor 9u ’s ochtends.

Opvaarten Gent

Ieder schip dat de haven van Gent aandoet is terug te vinden in de lijst met opvaarten. Op moment van schrijven komt de Schulpengat nog niet voor in de lijst met opvaarten.

Meepraten kan op de Twitterpagina van Schulpengat.nl.
Lees eens de scheepsbiografie van de veerboot Schulpengat (1990).

Navigatie nieuws & achtergrond

Hieronder kunt u navigeren tussen de verschillende nieuwsberichten. U bent nu hier: