Schulpengat.nl

LIVEBLOG: Laatste reis Schulpengat

Het moment is daar: de Schulpengat vertrekt definitief van Texel naar de sloop. In dit liveblog volgen we de laatste reis van ’t Horntje naar Gent.

Op 18 december 1990 kwam de Schulpengat voor het eerst aan op Texel. Vandaag, 31 oktober 2018, verlaat de dubbeldeksveerboot het eiland definitief. De eindbestemming van de Schulpengat is sloperij Galloo in Gent, België.

00.30u: Verwachte aankomsttijd

De Schulpengat staat inmiddels in de lijst met opvaarten voor de haven van Gent. Verwachte aankomsttijd bij de eindbestemming in Gent is 00.22u op 1 november 2018. De veerboot is nog niet terug te vinden in de sluisplanning van Terneuzen.

06.00u: Vertrek ’t Horntje

Bekijk zelf het vertrek van de veerboot via de webcam bij ’t Horntje. Het definitieve vertrek staat op de planning voor tussen 06u en 06.45u.

06.10u: Laatste keer in de fuik

De Schulpengat is vertrokken van de kade naast de fuik naar de aanlanding zelf. Een aantal busjes rijden het onderste autodek op, een auto met aanhanger voor het bovenste rijdek. Waarschijnlijk gaan ze wat spullen laden.

06.35u: Definitief vertrek!

De veerboot verlaat de fuik en verlaat Texel definitief.

06.43u: Ontmoeting Texelstroom

Op het Marsdiep komt de Schulpengat (1990) voor het laatst de Texelstroom (2015) tegen.

06.51u: Aanmeren Den Helder

De Schulpengat lijkt wel een afscheidstour te maken, nu meert het schip aan in de fuik van Den Helder. Misschien om spullen te lossen of om te wisselen van stuurhuis. Na vertrek is de ‘eigenlijke’ voorkant voorop.

07.01u: Definitief vertrek Den Helder

De fuik van Den Helder is weer verlaten en de Schulpengat vertrekt. Op het Marsdiep volgt een ontmoeting met de Zr. Mr. Groningen.

08.09u: Voorspelling aankomsttijd

De Schulpengat vaart nu op volle zee tussen de 10 en de 8 knopen. De aankomsttijd bij loodspost Steenbank is volgens het Loodswezen 18u. Daarna is het grofweg 1,5 uur naar Vlissingen en nog een dik uur naar Terneuzen. De sluisplanning is nog niet bekend, de verwachte aankomsttijd bij Galloo is nog steeds 00.22u.

09.30u: Positie Egmond aan Zee

Op dit moment vaart de Schulpengat ter hoogte van Egmond aan Zee met een snelheid van 10 knopen.

09.33u: Luchtfoto’s in aantocht

Luchtfotograaf Ruud Alting stijgt rond 13.30u op van Rotterdam Airport om luchtfoto’s te gaan maken van de Schulpengat op de laatste vaart. Het vliegtuig in kwestie is de PH-RES.

10.00u: Eerder bij de Steenbank

De bemanning van de Schulpengat verwacht rond 17u bij de Steenbank te zijn, vernemen wij via het Loodswezen. Eerder was dit nog 18u. De sluisplanning voor Terneuzen is 20.45u, maar misschien vervroegt dit nog.

10.19u: Positie IJmuiden

Rond 10.15u passeert de Schulpengat IJmuiden met een snelheid van 11 knopen. De afgelopen jaren kwam de veerboot regelmatig in IJmuiden, om via de sluis naar de haven van Amsterdam te varen voor jaarlijks onderhoud.

12.00u: Positie Scheveningen

Met ruim 12 knopen passeert de Schulpengat nu Den Haag / Scheveningen.

13.00u: Positie Rotterdam

De Schulpengat doorkruist nu met bijna 13 knopen de Eurogeul, de toegang tot de haven van Rotterdam.

13.01u: Take-off fotovlucht

Het fotovliegtuig PH-RES is opgestegen in Rotterdam en vliegt nu naar de Schulpengat op de Noordzee.

13.45u: Luchtfoto Flying Focus

Ook Flying Focus ging vandaag achter de Schulpengat aan in de lucht.

13.55u: Fotovlucht ten einde

De fotovlucht van Ruud Alting is afgerond, het vliegtuig is terug op Rotterdam Airport. We kijken uit naar de foto’s!

14.30u: Positie Eurogeul

Vanaf Rotterdam kan de Schulpengat niet meer de route dicht langs de kust volgen. Dit komt door de Eurogeul, een afgebakende vaarroute voor schepen ter hoogte van de Maasvlakte. De snelheid is 12,7 knopen.

De verwachte aankomsttijd bij de loodspost Steenbank is nog steeds 17u. De sluisplanning in Terneuzen is 20.45u.

16.00u: Positie Steenbank

De Schulpengat nadert de loodspost Steenbank met 10 knopen. Het autoschip Vasaland en het vrachtschip Chairote lijken voor te gaan bij het ontvangen van een loods. Na de beloodsing via de Pollux of Cetus van het Loodswezen wordt er koers gezet naar Vlissingen.

16.30u: Positie Steenbank

Vertraging! De Schulpengat koerst naar het ankergebied bij de Steenbank. Wellicht krijgt het schip alsnog om 17u, volgens oorspronkelijke planning, de loods.

16.55u: Luchtfoto laatste vaart

Luchtfotograaf Ruud Alting heeft vanmiddag een prachtige luchtfoto gemaakt van de Schulpengat in de Eurogeul ter hoogte van de Maasvlakte.

17.00u: Geen loods beschikbaar

De veerboot Schulpengat wacht op dit moment in het ankergebied bij de Steenbank op een loods. Die is nu nog niet beschikbaar.

17.30u: Toch een beloodsing?

Na een tijdje in het ankergebied te hebben gelegen vaart de Schulpengat toch terug naar de beloodsingszone. In de sluisplanning voor Terneuzen is de Schulpengat niet terug te vinden.

18.00u: Geen kanaalloods

Op dit moment is er geen kanaalloods beschikbaar. De Schulpengat gaat daarom voor anker bij ankergebied Vlissingen Rede en zal daar afwachten op nadere order. De veerboot is nu onderweg naar Westkapelle met 12 knopen.

19.10u: Positie Zoutelande

De Schulpengat passeert Zoutelande onderweg naar het ankergebied Vlissingen Rede. Snelheid is nu 11 knopen.

19.52u: Positie Vlissingen ankergebied

Veel belangstelling voor de Schulpengat op de Boulevard van Vlissingen. Het schip gaat nu voor anker bij Vlissingen in afwachting van een kanaalloods.

22.09u: Nog steeds bij Vlissingen

De Schulpengat ligt nog altijd voor anker bij Vlissingen. Pas vannacht is er een kanaalloods beschikbaar. Om 04.30u ligt de veerboot in de sluis van Terneuzen.

22.00u: Nog een luchtfoto

22.30u: Loods gevonden!

Eindelijk, er is een kanaalloods gevonden. De Schulpengat vertrekt nu naar Terneuzen, waar om middernacht de sluis gereserveerd is.

23.10u: Positie Westerscheldetunnel

De Schulpengat vaart nu ter hoogte van de Westerscheldetunnel bij Terneuzen. In 2003 verving deze tunnel vijf Zeeuwse dubbeldeksveerboten. In Zeeland is het bezoek van de Schulpengat dan ook groot nieuws.

23.30u: Positie Terneuzen

De veerboot ligt nu te wachten voor de Westsluis van Terneuzen. Als het goed is mag de Schulpengat om middernacht de sluis in.

23.55u: Afwachten voor de sluis

Het schip ligt vast aan de bolders bij de Westsluis van Terneuzen. De planning van de sluis communiceert nu weer 04.30u als schuttijd. Eerder op de avond was dat ook de tijd, maar die werd plotseling vervroegd naar middernacht. Daarop besloot de bemanning van de Schulpengat op te stomen naar Terneuzen.

00.35u (1 nov): Wel of niet schutten?

De sluis is bijna weer leeg, maar gaat de Schulpengat nu schutten of volgens de planningstijd 04.30u?

04.46u: Positie sluis

Eindelijk, de Schulpengat kan door de sluis. Ofwel de sluisplanning was dramatisch, ofwel de kanaalloods was er nog steeds niet en werd er verkozen af te wachten in Terneuzen aan de steiger in de plaats van op de rede van Vlissingen.

07.00u: Aankomst sloperij

De Schulpengat meert af aan de kade van sloperij Galloo in Gent, België.

Liveblog gesloten

De status van de Schulpengat is op AIS al gewijzigd in ‘Decommisioned or Lost’, een toepasselijk einde voor dit liveblog.

Vaarwel, Schulpengat.

Navigatie nieuws & achtergrond

Hieronder kunt u navigeren tussen de verschillende nieuwsberichten. U bent nu hier: