Schulpengat.nl

Veerboot in schaapskleren (5)

Deze rubriek behandelt steeds een wolf veerboot in (Texelse) schaapskleren. Vandaag kijken we naar de veerboot Schulpengat in een andere vorm.

Het voorontwerp van de veerboot Schulpengat was opvallend. Van de kiel tot het topdek zag het schip er uit als een normale TESO-dubbeldekker, maar de nieuwe veerboot zou worden uitgevoerd met slechts een enkele stuurhut. Dat enkele stuurhuis was in het midden gesitueerd, zodat de bemanning beide kanten op kon kijken.

Een dergelijk ontwerp komt in het buitenland vaker voor, bijvoorbeeld in Noorwegen of bij de dubbeldeksveerboten naar Isle of Wight. In Nederland hebben grotere veerboten doorgaans twee stuurhuizen. Een voordeel daarvan is een beter uitzicht bij het afmeren. Onduidelijk is waarom bij de Schulpengat is afgeweken van het voorontwerp.

Meepraten kan op de Twitterpagina van Schulpengat.nl.
Lees eens de scheepsbiografie van de veerboot Schulpengat (1990).

Navigatie nieuws & achtergrond

Hieronder kunt u navigeren tussen de verschillende nieuwsberichten. U bent nu hier: