Schulpengat.nl

Laatste generatiegenoot Marsdiep naar sloop

De website PSDnet.nl meldt dat de Zeeuwse veerboot Prinses Margriet deze week naar de sloper vertrekt. De Margriet kwam net als de Marsdiep in 1964 in de vaart en de schepen hebben dezelfde ontwerper. Met de sloop komt er een einde aan een generatie Nederlandse enkeldekkers.

De TESO-enkeldekker Marsdiep werd overgedragen op 18 maart 1964, de PSD-enkeldekker Prinses Margriet op 21 maart 1964. De schepen zijn geen zusterschepen, toch hebben ze een ‘familieband’ vanwege de gezamenlijke ontwerper: Bureau voor Scheepsbouw uit Bloemendaal. De TESO-enkeldekkers Marsdiep (1964) en Texelstroom (1966) zijn losjes gebaseerd op de PSD-enkeldekkers Prinses Beatrix (1958) en Prinses Irene (1960), gebouwd voor de veerdienst Vlissingen-Breskens. Later kwam daar nog het zusterschip Prinses Margriet (1964) bij.

Werfplaten Texelstroom (TESO) & Margriet (PSD)
De vernieuwde veerdienst Vlissingen-Breskens stond model voor de vernieuwde veerdienst Den Helder – ’t Horntje. Vergelijk de Zeeuwse heftorens maar eens met de exemplaren die nogal altijd in Den Helder en ’t Horntje te vinden zijn.

Wat betreft de schepen zijn de Zeeuwse blauwdrukken niet hergebruikt, TESO kreeg een kleinere versie. De Marsdiep is ‘slechts’ 68 meter lang, waar de Margriet 102 meter telt.
Autodek Margriet (PSD) & Marsdiep (TESO)
Inmiddels zijn de Prinses Beatrix (1958), Prinses Irene (1960), Marsdiep (1964) en Texelstroom (1966) gesloopt. Alleen de Prinses Margriet (1964) was tot voor kort nog in de vaart, in Indonesië op de veerdienst tussen Java en Sumatra. De Zeeuwse website PSDnet.nl meldt dat de voormalige Prinses Margriet zondag vertrekt voor de laatste reis naar een sloopstrand. Hiermee komt er definitief een einde aan een generatie Nederlandse veerboten.

Lees eens de scheepsbiografie van de Marsdiep (1964).
Lees eens de scheepsbiografie van de Texelstroom (1966).

Navigatie nieuws & achtergrond

Hieronder kunt u navigeren tussen de verschillende nieuwsberichten. U bent nu hier: