Schulpengat.nl

Varend studeren

In de TESO-terugblik behandelen we een gek, grappig of gewoon interessant nieuwsbericht uit het verleden. Deze keer: Varend studeren. We lezen de Friese Koerier van 22 april 1954.

Ongeveer honderd Texelse jongeren gaan in 1954 dagelijks met de boot naar Den Helder om daar lessen te volgen aan diverse scholen. Een deel van de jeugd maakt nuttig gebruik van de tijd op de veerboot om te studeren. In de jaren 50 wordt het steeds drukker op de Texelse boot en de jeugd klaagt dat er geen rust meer te vinden is om huiswerk te maken.

De oplossing komt er in de vorm van een ‘studiebox’, zoals het in de krant omschreven werd. Het gaat om een studeersalon op de boot, helaas wordt niet duidelijk om welk schip het gaat, vermoedelijk de Dokter Wagemaker (1934). Het concept krijgt later vervolg op de TESO-enkeldekkers Marsdiep (1964) en Texelstroom (1966), waar benedendeks speciale scholierenruimtes te vinden waren.

Foto ter illustratie: De TESO-veerboot Dokter Wagemaker (1934) gezien in Den Helder. Foto: collectie Regionaal Archief Alkmaar.

Lees eens de scheepsbiografie van de Dokter Wagemaker (1934).

Navigatie nieuws & achtergrond

Hieronder kunt u navigeren tussen de verschillende nieuwsberichten. U bent nu hier: