Schulpengat.nl

Vertraging door de Marine

In de TESO-terugblik behandelen we een gek, grappig of gewoon interessant nieuwsbericht uit het verleden. Deze keer: Vertraging door de Marine. We lezen Het Vaderland van 11 december 1938.

Vorige week passeerden al een aantal oorzaken voor vertragingen de revue, zoals mist of hoogwater. In de TESO-terugblik van vandaag komen we wel een erg bijzondere oorzaak tegen van vertraging: het binnenhalen van een lichte kruiser. ‘Daar de haven geblokkeerd was, werd de aankomst van de veerboot van Texel vertraagd, waardoor verschillende passagiers hun aansluiting misten’, lezen we in Het Vaderland.

De Hr.Ms. Sumatra (1926) kwam op zaterdag 10 december 1938 terug van een tocht uit ‘Spaansche wateren’, waar destijds de Spaanse Burgeroorlog uitgevochten werd. De kades rond het Nieuwediep stonden vol met familieleden van bemanningsleden. Ook de schout-bij-nacht J. Jolles kwam de behouden binnenkomst van de kruiser aanschouwen.

Foto’s ter illustratie: De Hr.Ms. Sumatra in Den Helder, links zien we nog een stukje van De Dageraad (1908). De foto is gemaakt tussen 1926 en 1934.

Alle foto’s bekijken? Bezoek de fotopagina Den Helder.

Navigatie nieuws & achtergrond

Hieronder kunt u navigeren tussen de verschillende nieuwsberichten. U bent nu hier: