Schulpengat.nl

Verboden voor Sovjets

In de TESO-terugblik behandelen we een gek, grappig of gewoon interessant nieuwsbericht uit het verleden. Deze keer: Verboden voor Sovjets. We lezen Trouw, 3 februari 1990.

Twee Kamerleden dienen een bijzonder verzoek in bij de minister: de ambassadeur van de voormalige Sovjet Unie moet Texel kunnen bezoeken via de veerboot. Het is een kort berichtje in Trouw, dus is het tijd voor een korte zoektocht naar achtergrond. De ambassadeur wil elk jaar in april de herdenking van de Georgische opstand bijwonen. Van de Nederlandse overheid mag hij uiteraard de herdenking op Texel bezoeken, maar onder geen beding is het hem toegestaan om met de veerboot naar Texel te gaan.

In sommige jaren zorgt de Nederlandse Marine voor het transport van de ambassadeur naar Texel vanuit Den Oever. Ook komt het voor dat de ambassadeur een helikopter krijgt aangeboden om naar Texel te vliegen, als hij maar niet de veerboot neemt. De reden? De fuik van Den Helder ligt te dicht bij de Nieuwe Haven van de Koninklijke Marine. De ambassadeur zou vanaf de TESO-boot mogelijk staatsgeheimen kunnen bewonderen.

Foto ter illustratie: Het uitzicht vanaf de veerboot in Den Helder, met dit keer de KNRM-reddingboot Javazee (1967) en diverse (deels Belgische) ‘staatsgeheimen’ in de mist.

Alle foto’s bekijken? Bezoek de fotopagina Den Helder.

Navigatie nieuws & achtergrond

Hieronder kunt u navigeren tussen de verschillende nieuwsberichten. U bent nu hier: