Schulpengat.nl

Het hoogste water

In de TESO-terugblik behandelen we een gek, grappig of gewoon interessant nieuwsbericht uit het verleden. Deze keer: Het hoogste water. We lezen de Heldersche Courant van 29 november 1932.

In sommige omstandigheden is het niet meer mogelijk om de veerdienst te onderhouden. Bijvoorbeeld bij storm, of in vroeger tijden bij dichte mist. Soms gooit een extreme waterstand roet in het eten, tegenwoordig als de hellingshoek van de brug het tij niet meer kan bijbenen. Vroeger was het probleem vooral dat de kade simpelweg onderliep. In de Heldersche Courant lezen we: ‘Van een bejaard man, die minstens 50 jaar achtereen geregeld op het strand kwam, vernamen wij dat hij het water nimmer zo hoog heeft meegemaakt’.

In Oudeschild konden op de ochtend van 28 november 1932 geen auto’s en vracht meer geladen worden door de hoge waterstand. Het water stond zo’n 80 cm hoog op de kade. Aangezien de veerboot in Den Helder ook niet meer zou kunnen lossen, werd besloten om niet meer te varen. Een unicum, meldt de Heldersche Courant, wat toch wel een compliment is voor TESO.

Foto’s ter illustratie: Twee fraaie foto’s van extreem hoogwater in Den Helder, waarbij als noodoplossing een ponton met loopplank is neergelegd. De foto’s zijn waarschijnlijk gemaakt in 1930, we zien de De Dageraad (1908) en de Marsdiep (1926).

Alle foto’s bekijken? Bezoek de fotopagina Den Helder.

Navigatie nieuws & achtergrond

Hieronder kunt u navigeren tussen de verschillende nieuwsberichten. U bent nu hier: