Schulpengat.nl

Oprichtingsverklaring

Welkom op Schulpengat.nl! In dit artikel leggen wij het hoe en waarom uit van deze nieuwe website. Ook nodigen wij u uit om mee te helpen.

Als TESO-liefhebber moet het u zijn opgevallen: op internet is weinig op één plek te vinden over de geschiedenis van de veerdiensten naar Texel. Jarenlang bestond er een website met veel interessante TESO-foto’s, www.marsdiep.cjb.net, maar die site staat alweer jaren op zwart. Sindsdien zijn de meeste nieuwe foto’s, nieuwtjes en informatie over TESO te vinden in diverse Facebookgroepen en op fora elders op het wereldwijde web. Soms levert dat problemen op, bijvoorbeeld wanneer foto’s op fora verdwijnen wegens problemen met de gratis hosting.

Blijvend online eerbetoon

Schulpengat.nl is opgericht als blijvend online eerbetoon aan de roemrijke geschiedenis van de veerdiensten naar Texel. De website is vernoemd naar de TESO-dubbeldekker Schulpengat (1990), maar gaat over alles wat met TESO te maken heeft. Het zou zonde zijn als al het mooie TESO-materiaal wat in de loop der jaren uit (privé-)archieven is verzameld zou verdwijnen. Schulpengat.nl wil graag alle informatie en foto’s overzichtelijk weergeven. Wij nodigen iedereen met TESO-foto’s uit om mee te helpen.

Om te beginnen is de website gevuld met eigen foto’s en diverse foto’s uit Nederlandse archieven. Duidelijke bronvermelding staat hoog in het vaandel op Schulpengat.nl. Zo zijn er alleen foto’s gepubliceerd uit archieven wanneer dit mogelijk is met de rechten, bijvoorbeeld als foto’s zijn vrijgegeven via licenties zoals Creative Commons.

Sitestructuur

Zoals de TESO vaak naar de Zeeuwse PSD-veerdiensten heeft gekeken als voorbeeld, neemt Schulpengat.nl op zijn beurt een voorbeeld aan de website PSDnet.nl. Schulpengat.nl is in opzet ongeveer gelijk aan de website van de Zeeuwse collega’s over de geschiedenis van de verdwenen Provinciale Stoombootdiensten in Zeeland (PSD).

Alle informatie over de TESO-veerboten is te vinden via de vlootpagina. Elk TESO-schip heeft een eigen pagina en wanneer er veel foto’s beschikbaar zijn, is er ook een fotopagina. De teksten zijn zorgvuldig opgesteld aan de hand van relevante informatie uit (kranten-) archieven. Teksten zullen langzaamaan worden aangepast en uitgebreid.

Uw hulp is welkom!

Tenslotte nodigen wij u van harte uit om mee te helpen aan Schulpengat.nl. Bijvoorbeeld door uw TESO-foto’s op te sturen. Foto’s worden altijd gepubliceerd met bronvermelding.

Navigatie nieuws & achtergrond

Hieronder kunt u navigeren tussen de verschillende nieuwsberichten. U bent nu hier: